Η ιστορία των προσωπικών υπολογιστών
Δεκαετία 2000 - 2010
(Μέρος Α')

Γενικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας είναι η έκρηξη του παγκόσμιου ιστού και του ίντερνετ γενικότερα. Ο προσωπικός υπολογιστής προσανατολίζεται πάνω στη χρήση των νέων υπηρεσιών του διαδικτύου και εξυπηρετεί κυρίως στο να βοηθήσει το χρήστη να ανακαλύψει το νέο διαδικτυακό κόσμο που απλώνεται μπροστά του. Στον τομέα της ψυχαγωγίας οι υπολογιστές πλέον μπορούν να κάνουν τα πάντα, από το να παίξουν μουσική μέχρι το να προβάλουν ταινίες και να υποστηρίξουν εντυπωσιακά τρισδιάστατα παιχνίδια.

Η εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού και η Google

Η δεκαετία σημαδεύτηκε από την εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού που συνέπεσε με την κυριαρχία της Google. Η εταιρία με τη γνωστή σε όλους μηχανή αναζήτησης ήρθε για να λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα του παγκόσμιου ιστού, που ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ήταν ένας αχανής ψηφιακός χώρος με εκατομμύρια ιστοσελίδες. Αρχικά δημιουργήθηκαν κατάλογοι ιστοσελίδων που παρουσίαζαν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες χωρισμένες σε θέματα. Η λύση αυτή ήταν χρονοβόρα και αναποτελεσματική. Η μηχανή αναζήτησης της Google με τον ευρηματικό αλγόριθμό της κυριαρχεί στην αγορά από το 2000 και μετά. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και καταφέρνει λίγα χρόνια αργότερα να γίνει η βασική μηχανή αναζήτησης για πάνω από το 90% των χρηστών αλλάζοντας τον τρόπο που κάποιος πλοηγείται στον παγκόσμιο ιστό. Πλέον αρκούν μερικές λέξεις κλειδιά και αυτόματα η διάσημη σελίδα εμφανίζει συνδέσμους με τις “καλύτερες” επιλογές για την αναζήτησή του χρήστη. Ακόμα και σήμερα η πλοήγηση ανθρώπων στον κυβερνοχώρο συνήθως ξεκινάει με την πληκτρολόγηση λέξεων σε κατάλληλο πεδίο του φυλλομετρητή, με την μηχανή της Google να αναλαμβάνει την εμφάνιση των πιο σχετικών αποτελεσμάτων. Μάλιστα αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο μηχανικά που πολλοί χρήστες έχουν σήμερα την εντύπωση πως η Google είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου ιστού και όχι μια πολυεθνική εταιρία που πουλάει διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η σελίδα της Google και το λογότυπο της όπως φαινόταν στα μέσα της δεκαετίας και μέχρι το 2010

Ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν στα νεανικά τους χρόνια

Το νέο τοπίο στο χώρο του Ίντερνετ

Με καλύτερες συνδέσεις, πιο ώριμο λογισμικό περιήγησης, εξελιγμένες τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού και μια εντυπωσιακή μηχανή αναζήτησης η περιπλάνηση του χρήστη στο ίντερνετ έγινε πιο ουσιαστική, εύκολη και ευχάριστη. Το ενδιαφέρον για το νέο μέσο μεγαλώνει και η επίδραση και ο όγκος του αυξάνεται γεωμετρικά. Καθημερινά ξεπροβάλλουν χιλιάδες σελίδες. Απλοί άνθρωποι που απλά θέλουν να πειραματιστούν και να προβάλουν τις ιδέες τους και να μοιραστούν χρήσιμες πληροφορίες, επιχειρήσεις που θέλουν να προβληθούν στο νέο μέσο, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς αποκτάει υπόσταση μέσω των ιστοσελίδων που η δημιουργία τους είναι πλέον μια σχετικά εύκολη υπόθεση μέσω της Γλώσσας του παγκόσμιου ιστού HTML.

Οι ιδέες για κατασκευή ιστοσελίδων είναι ανεξάντλητες. Ότι χρήσιμο ή ανούσιο μπορεί να σκεφτεί κανείς απέκτησε σάρκα και οστά μέσα στον κυβερνοχώρο. Εκτός από τις μηχανές αναζήτησης που διευκόλυναν την εύρεση κατάλληλου περιεχομένου, αρκετό ενδιαφέρον υπήρχε ακόμα και για τους καταλόγους ιστοσελίδων όπως αυτός της Yahoo που αναφέρθηκε στην ενότητα για την προηγούμενη δεκαετία. Υπάρχουν όμως και μεγάλοι ελληνικοί ιστότοποι που αναλαμβάνουν το έργο της παρουσίασης και ταξινόμησης ελληνικού περιεχομένου, χωρίζοντας τις διάφορες ιστοσελίδες σε κατηγορίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον κατάλογο ιστοσελίδων του In.gr και τον ιστότοπο Pathfinder.gr. Οι συγκεκριμένες σελίδες εισάγουν στην Ελλάδα και την έννοια του “portal”. Ο ρόλος ενός “portal” είναι να διευκολύνει την περιήγηση του επισκέπτη στον παγκόσμιο ιστό και να του προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες. Από τη δημιουργία email, τη χρήση forum για διάφορες δικτυακές συζητήσεις, τους καταλόγους ιστοσελίδων μέχρι την ενημέρωση και την προσφορά ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Στιγμιότυπο της ιστοσελίδας Pathfinder στα μέσα της δεκαετίας του 2000

Διαφήμιση, ηλεκτρονικές αγορές

Μέσα στο νέο κόσμο του διαδικτύου που απλώνεται παντού ξεφυτρώνουν νέοι κλάδοι ενώ άλλοι όπως ο έντυπος τύπος φαίνεται να αντιμετωπίζουν ισχυρές προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις βρίσκουν ένα νέο μέσο να προβληθούν. Έτσι σχεδόν κάθε επιχείρηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της έχει και την δικιά της ιστοσελίδα η οποία προβάλλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Σελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν τη δύναμη να προσελκύσουν διαφημιστές και ο παγκόσμιος ιστός γίνεται ένας ισχυρός παίκτης στο χώρο της διαφήμισης. Επιπλέον το Ίντερνετ εισάγει νέα δεδομένα στο επιχειρηματικό περιβάλλον μια που επιτρέπει με μικρό σχετικό κεφάλαιο στον καθένα να αναπτύξει δικτυακά υπηρεσίες που θα απαιτούσαν μεγάλες επενδύσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Μια ηλεκτρονική εφημερίδα ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι παραδείγματα υπηρεσιών του διαδικτύου που μπορούν να αναπτυχθούν με τον κατάλληλο τρόπο με λίγα σχετικά χρήματα.

Αλλάζει όμως και η ενημέρωση και η συμμετοχή του κόσμου στη δημόσια ζωή. Ένας επισκέπτης του παγκόσμιου ιστού μπορεί να ενημερωθεί πιο φθηνά και άμεσα από κάποιο ηλεκτρονικό μέσο. Το τελευταίο δεν είναι ανάγκη να ανήκει σε κάποιο μεγάλο συγκρότημα τύπου, μια που η δημιουργία Blog δίνει την ευκαιρία στον καθένα που θεωρεί πως έχει κάτι να πει να το κάνει και να δημιουργήσει το δικό του μέσο προβολής ιδεών. Το ίντερνετ δηλαδή λειτουργεί διπλά. Πρώτον έχουμε μεγάλη πηγή πληροφοριών και προβολή απόψεων που πολλές φορές μάλιστα είναι και ανεξάρτητη οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα στα παραδοσιακά έντυπα μέσα. Δεύτερον δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να εκφραστεί. Η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή και ο θεσμός του Ίντερνετ φαίνεται να συμβάλλει στην ελευθερία του λόγου. Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα. Τα χρήσιμα άρθρα χάνονται πολλές φορές στην πληθώρα των ιστοσελίδων και κειμένων που προβάλουν από παντού.

Ηλεκτρονικές Αγορές

Οι αγορές μέσω του διαδικτύου δεν είναι κάτι νέο στην δεκαετία. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του παγκόσμιου ιστού άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα. Το Amazon για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στον κόσμο, έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1994 με την αρχική ονομασία Cadabra. Το δικό μας Ελληνικό e-shop ξεκίνησε το 1998, ενώ η διάσημη ιστοσελίδα δημοπρασιών eBay άρχισε να λειτουργεί από το 1995. Ωστόσο είναι μετά το 2000 που οι αγορές μέσω Διαδικτύου άνθισαν πραγματικά. Να αναφερθεί χαρακτηριστικά πως στις ΗΠΑ οι συνολικές ηλεκτρονικές πωλήσεις ήταν 27,6 δις δολάρια το 2000 και πενταπλασιάστηκαν το 2009 φτάνοντας τα 143.4 δις.

Μερικοί από τους λόγους της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών αγορών στην δεκαετία είναι οι παρακάτω

  • Ολοένα και περισσότερος κόσμος κατέχει υπολογιστή και σύνδεση ίντερνετ μέσα στη δεκαετία. Για παράδειγμα από το 2001 στο 2008 τριπλασιάστηκαν οι χρήστες διαδικτύου ξεπερνώντας το 1,5 δις ενώ λίγα χρόνια πριν το 1998 ήταν κάτω από 150 εκατομμύρια.
  • Οι ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου εξελίσσονται, γίνονται πιο αξιόπιστες, αποτελεσματικές και εύκολες στη χρήση. Ολοένα και περισσότερα προϊόντα πουλιούνται ηλεκτρονικά ενώ αυξάνονται και οι δυνατότητες των ιστοσελίδων. Για παράδειγμα το να δημοπρατείς προϊόντα, να διαβάζεις κριτικές και να βλέπεις αναλυτικές περιγραφές προϊόντων γίνεται κοινός τόπος.
  • Ο κόσμος εξοικειώνεται με τις ηλεκτρονικές αγορές και τις εμπιστεύεται. Παράλληλα αναπτύσσονται και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με σελίδες όπως το PayPal.

Μια εικόνα από τις αχανείς αποθήκες της Amazon

Το υλικό των υπολογιστών τη δεκαετία του 2000

Επεξεργαστές και μνήμη

Οι επεξεργαστές σπάνε το φράγμα των 1 GHz και σταδιακά στο τέλος της δεκαετίας ξεπερνούν και τα 3 GHz. Παράλληλα εμφανίζεται μια νέα τάση στο χώρο των υπολογιστών. Κατασκευάζονται επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες όπως είναι τα μοντέλα Core 2 της Intel. Οι επεξεργαστές αυτοί δεν αντλούν την ισχύ τους από την αύξηση του αριθμού των κύκλων εντολών, αλλά από την παράλληλη επεξεργασία εντολών σε διαφορετικούς πυρήνες. Η μνήμη Ram εμφανίζει και αυτή εκρηκτική άνοδο και σιγά σιγά ξεπερνάει το φράγμα των 1 GB. Η άνοδος της την τελευταία δεκαετία είναι κατακόρυφη. Για να γίνει εμφανές ας σκεφτούμε πως ένας υπολογιστής το 2007 με 4 GB Ram είχε 1000 φορές περισσότερη μνήμη σε σχέση με έναν τυπικό υπολογιστή του 1994 των 4 MB Ram.

Επεξεργαστής Core 2 Quad της Intel, με 2.5 GHz και 4 MB Cache

Ακόμα και τα πιο προσιτά συστήματα είναι σε θέση να κάνουν εργασίες που μπορούσαν να γίνουν μόνο στα πολύ ακριβά μηχανήματα τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον το να επεξεργαστεί κάποιος ροές βίντεο δεν απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό και εξωτικά μηχανήματα. Ένας σχετικά αξιοπρεπής υπολογιστής αρκεί για την επεξεργασία βίντεο και εικόνας αλλά και την ομαλή αναπαραγωγή πολυμέσων που πλέον γίνεται κάτι συνηθισμένο.

Οι οθόνες και οι κάρτες γραφικών

Οι οθόνες μέσα στην δεκαετία μεγαλώνουν σε διαστάσεις αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται με τη σταδιακή αντικατάσταση των μεγάλων σε όγκο CRT οθονών με τις επίπεδες και κομψές LCD. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική μια που μειώνεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει ο επιτραπέζιος υπολογιστής. Αρχικά προσιτές είναι οι τιμές για τις οθόνες 14’’ και 15’’ ιντσών ενώ στο τέλος της δεκαετίας το μέγεθος της οθόνης ενός τυπικού υπολογιστή αυξάνει στις 17’’ με 21’’ ίντσες με την ανάλυση να ξεκινάει από 1024 x 768 και σταδιακά να φτάνει στα 1920 x 1080 στις οθόνες HD. Πρακτικά όλες αυτές οι αλλαγές σημαίνουν πως ο μέσος χρήστης μπορεί με σχετικά λίγα χρήματα να προμηθευτεί μια μεγάλη οθόνη που θα του επιτρέπει να έχει πολλά παράθυρα εφαρμογών ανοιχτά ταυτόχρονα και να εργάζεται πιο αποδοτικά με τον υπολογιστή του.

Τυπική οθόνη LCD της δεκαετίας

Οι κάρτες γραφικών βελτιώνονται σημαντικά και υποστηρίζουν πάνω από 64 MB μνήμης και εκατοντάδες MHz συχνότητα λειτουργίας. Για παράδειγμα το 2009 η πολύ καλή για την εποχή της ATI Radeon HD 5970 μπορούσε να οδηγήσει τρεις οθόνες με συνολική μέγιστη ανάλυση 7680x1600, λειτουργούσε στα 725 MHz και έφτανε τα 5 TFlops σε υπολογιστική δύναμη. Και πιο προσιτές όμως κάρτες γραφικών αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των υπολογιστών της δεκαετίας. Οι υπολογιστές πλέον μπορούν να υποστηρίξουν τα εφέ στο γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας των λειτουργικών συστημάτων της εποχής και να προβάλλουν ομαλή εναλλαγή προγραμμάτων, διαφάνειες στα παράθυρα και ομαλή κύλιση στο περιεχόμενο των εφαρμογών. Επιπλέον οι χρήστες με μια φθηνή σχετικά κάρτα γραφικών μπορούν να παίξουν εντυπωσιακά παιχνίδια και να δουν απρόσκοπτα ταινίες σε High Definition.

Η κάρτα γραφικών ATI Radeon HD 5970

Το DVD-ROM

Το DVD (Ψηφιακός Δίσκος Βίντεο) ήρθε να αντικαταστήσει το CD σαν μέσο αποθήκευσης στους υπολογιστές. Η τεχνολογία βέβαια είχε κύριο στόχο να αντικαταστήσει τις βιντεοκασέτες VHS και να προσφέρει την ψηφιακή ευκολία και ποιότητα στο χώρο του βίντεο. Στους προσωπικούς υπολογιστές όμως το DVD λειτουργεί σαν ένα αναβαθμισμένο CD και έτσι μετά το 2000 οι περισσότεροι κάτοχοι PC το αντικαθιστούν με το DVD, αυξάνοντας τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν από υπολογιστή σε υπολογιστή. Ένα απλό CD έχει χωρητικότητα 700 MB ενώ η χωρητικότητα του DVD είναι δεκαπλάσια και φτάνει τα 7 GB στην τυπική του μορφή. Το DVD έχει τις ίδιες φυσικές διαστάσεις με τα CD ενώ οι οδηγοί του είναι συμβατοί και με τα CD. Πλέον γίνεται δυνατή η παρακολούθηση ψηφιακών ταινιών μέσα από τον υπολογιστή. Από την άλλη εφαρμογές που χρειάζονται αρκετούς οπτικούς δίσκους για την εγκατάσταση τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δισκάκι DVD. Ωστόσο και αυτή η πρακτική έχει περιορισμένο χρόνο ζωής όπως θα δούμε παρακάτω.

Χαρακτηριστικό DVD-ROM της εποχής

Ο αποθηκευτικός χώρος

Η συνεχής άνοδο στον αποθηκευτικό χώρο που χαρακτήριζε την εξέλιξη των υπολογιστών τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται και αυτή τη δεκαετία. Οι σκληροί δίσκοι αρχικά ξεκινούν με μερικά GB χωρητικότητα και σταδιακά φθάνουν στο σημείο όπου η αγορά ενός συστήματος με μέγεθος πάνω από 200 GB είναι κάτι συνηθισμένο. Οι υπολογιστές πλέον μπορούν να αποθηκεύσουν στον σκληρό δίσκο αρκετά βαριά προγράμματα, μουσική, φωτογραφίες αλλά και ταινίες υψηλής ευκρίνειας. Όσο μεγαλώνει ο αποθηκευτικός χώρος του υπολογιστή καθίσταται μικρότερη η ανάγκη να αποθηκεύονται τα πολυμεσικά δεδομένα των χρηστών σε οπτικούς δίσκους, απαξιώνοντας έμμεσα τα πλεονεκτήματα που έφερε το DVD.

Τα εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα και ο θάνατος της δισκέτας

Η δισκέτα 3.5 ιντσών ήταν μια απαραίτητη μονάδα τη δεκαετία του 90 παρά το γεγονός πως το CD είχε δείξει την αδυναμία του μέσου τόσο σε επιδόσεις όσο και χωρητικότητα. Να θυμηθούμε πως η δισκέτα είχε πολύ μικρό αποθηκευτικό χώρο, μόλις 1.4 MB, και επιπλέον ήταν ένα αργό μέσο που ήταν επιρρεπή σε σφάλματα. Παρ’ όλα αυτά επιβίωσε ακόμα και μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Το CD που ήρθε μαζικά στους προσωπικούς υπολογιστές μετά το 90 μπορούσε να αποθηκεύσει περίπου 500 φορές περισσότερη πληροφορία. Ωστόσο και αυτό το μέσο είχε τους δικούς του περιορισμούς. Στις συσκευές ανάγνωσης οπτικών δίσκων ROM δεν ήταν δυνατή η αποθήκευση αρχείων, ενώ στις συσκευές που μπορούσε να γίνει δεν ήταν αρκετά γρήγορη και πρακτική, ειδικά στην περίπτωση των μικρότερων αρχείων. Κάτι νέο όμως εμφανίζεται στη δεκαετία που θα συμβάλει στον οριστικό θάνατο της δισκέτας και δεν είναι άλλο από τον ερχομό του USB.

Το πρότυπο USB

Το USB, από τα αρχικά Universal Serial Bus, ορίζει μια σειριακή θύρα και έναν σειριακό δίαυλο με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα προηγούμενα πρότυπα. Πρώτα από όλα αντικατέστησε διαφορετικές υποδοχές μεγάλων διαστάσεων με μια και μόνο σχετικά λεπτή υποδοχή. Επιπλέον αύξησε τις δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων στον υπολογιστή. Έτσι μπορούσε για παράδειγμα κάποιος να έχει πολλές και διαφορετικές συσκευές συνδεμένες στον υπολογιστή του χρησιμοποιώντας τον ίδιο USB δίαυλο. Εκτυπωτές, σαρωτές, ψηφιακές μηχανές, χειριστήρια παιχνιδιών, γραφίδες, εξωτερικοί δίσκοι και γενικότερα όλες οι περιφερειακές συσκευές μπορούσαν να συνδεθούν μέσω μόνο ενός διαύλου USB. Το USB όμως έλυσε και το πρόβλημα της μεταφοράς αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή που γινόταν παραδοσιακά με δισκέτα. Τα νέα USB flash drive μπορούσαν να αποθηκεύσουν αρκετά MB σε μικρότερη συσκευασία από τη δισκέτα αλλά και το CD και μάλιστα πολύ πιο αξιόπιστα. Οι μέρες της δισκέτας ήταν μετρημένες, αλλά και το να μεταφέρει κάποιος δεδομένα από CD άρχισε να μην έχει νόημα. Παρά το γεγονός αυτό, πολύ κατασκευαστές ακόμα και στα μέσα της δεκαετίας έβγαζαν μοντέλα με οδηγούς δισκέτας για λόγους συμβατότητας. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δισκέτα 3.5’’ σαν ένα από τα λίγα πρότυπα που επιβίωσαν στο χώρο των υπολογιστών για πάνω από 20 χρόνια. Φυσικά τα USB Flash Drive εξελίχθηκαν αρκετά σε χωρητικότητα και ταχύτητα. Στο τέλος της δεκαετίας υπήρχαν στικάκια USB που ξεπερνούσαν το 1 GB σε χωρητικότητα, μεγαλύτερη δηλαδή και από αυτή ενός δίσκου CD.

Η θύρα USB

Η παράλληλη και η σειριακή θύρα αντικαταστάθηκαν από την πολύ πιο βολική USB θύρα

Οι κάρτες επέκτασης

Την εποχή αυτή ήταν επίσης αρκετά δημοφιλείς οι διάφορες κάρτες επέκτασης που έδιναν επιπλέον δυνατότητες στον υπολογιστή. Η κάρτα ραδιοφώνου για παράδειγμα έδινε τη δυνατότητα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή να παίζει αναλογικό ραδιόφωνο όπως και το παραδοσιακό επιτραπέζιο ράδιο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα κάρτα επέκτασης που έκανε αρκετές πωλήσεις εκείνη την περίοδο ήταν η κάρτα τηλεόρασης. Η κάρτα τηλεόρασης μετέτρεπε τον υπολογιστή σε έναν επιπλέον οικιακό δέκτη τηλεοπτικού σήματος. Άξια αναφοράς είναι και η κάρτα βίντεο για αυτούς που ενδιαφερόντουσαν τότε να μετατρέψουν τα οικιακά τους VHS σε ψηφιακή μορφή. Μη ξεχνάμε πως την περίοδο αυτή, και παρά το γεγονός πως τα DVD έχουν κάνει την είσοδό τους, τα VHS είναι ακόμα δημοφιλή.

Μια τυπική κάρτα ραδιοφώνου

Λογισμικό που επιτρέπει στον υπολογιστή σου να επιλέγει και να ακούει αναλογικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς

Λογισμικό και εφαρμογές

Windows XP και Windows Vista

Η Microsoft στις αρχές της δεκαετία και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2001, παρουσιάζει τα Windows XP που έμελλαν να είναι ένα από τα πιο πετυχημένα λειτουργικά συστήματα της εταιρίας. Ακόμα και το 2017, 16 χρόνια μετά την είσοδο τους, αρκετά συστήματα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ακόμα τα Windows XP. Τα XP έδωσαν ένα πιο σταθερό και όμορφο περιβάλλον στον χρήστη και σίγουρα ήταν το λειτουργικό της δεκαετίας υποστηρίζοντας όλες τις τότε τεχνολογίες όπως τους σύγχρονους driver, υποστήριξη για USB, DVD, πολυμέσα κτλ.

Στιγμιότυπο των Windows XP με την χαρακτηριστική εικόνα στην επιφάνεια εργασίας

Τα Windows Vista παρουσιάζονται τον Ιανουάριο του 2007, 6 χρόνια μετά τα Windows XP, προσφέροντας αρκετές εξελιγμένες υπηρεσίες σε σχέση με τον προκάτοχό τους. Τα Vista προσφέρουν πλευρική εργαλειοθήκη με εφαρμογές, τρισδιάστατη εναλλαγή παραθύρων μεταξύ των ανοικτών προγραμμάτων, γραφικό περιβάλλον εργασίας Aero με ημιδιαφανή τρισδιάστατα παράθυρα να αιωρούνται πάνω από την επιφάνεια εργασίας και πολλά άλλα. Παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά το λειτουργικό δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο και είχε αρκετά προβλήματα, ιδίως τους πρώτους μήνες, σε θέματα συμβατότητας και απόδοσης.

Τρισδιάστατη επισκόπηση ανοιχτών εφαρμογών στα Windows Vista

Mac Os και Apple

Η Apple παρουσίαζε προβλήματα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και φαίνονταν να μην ανταποκρινόταν στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Η επιστροφή του Steve Jobs σαν CEO της εταιρίας φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα για την Apple. Εκτός από την εισαγωγή πρωτοποριακών μοντέλων προσωπικών υπολογιστών παρουσιάζεται ένα νέο λειτουργικό σύστημα το Mac Os X. Το Mac Os X αναβαθμίζεται σχεδόν κάθε χρόνο μέσα στη δεκαετία και αποκτάει συνεχώς δυνατότητες και φίλους. Δεν καταφέρνει ποτέ να ξεπεράσει τα Windows σε δημοτικότητα ωστόσο δημιουργεί ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές της εταιρίας.

Ο Steve Jobs σε παρουσίαση του λειτουργικού με κωδική ονομασία Pumα το 2001

Λειτουργικό Mac OS X της Apple - Έκδοση 10.4 Απρίλιος 2005

Να σημειωθεί εδώ πως η Apple δεν πουλούσε ούτε πουλάει το λειτουργικό της σύστημα σαν ξεχωριστό προϊόν αλλά μαζί με τον υπολογιστή. Τα προϊόντα της είναι σε γενικές γραμμές ποιοτικά αλλά και ακριβά. Η εταιρία είχε και έχει πολλούς εχθρούς και φίλους ωστόσο είναι κοινά αποδεχτό πως εκείνη την εποχή παρουσίασε κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον στο χώρο των υπολογιστών που την προηγούμενη δεκαετία κατακλύζονταν από ομοιόμορφους και βαρετούς υπολογιστές. Αξιοσημείωτοι είναι οι υπολογιστές της σειράς iMac με την “όλα σε ένα” σχεδίαση έχοντας την κεντρική μονάδα ενσωματωμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην οθόνη.

Apple iMac G4 - Μοντέλο του 2002 με αρθρωτή οθόνη 15’’

Apple iMac 3.06GHz Core 2 - Μοντέλο του 2009 με οθόνη 21.5’’

Τα λειτουργικά βασισμένα σε πυρήνα Linux

Τα λειτουργικά που βασίζονται στο σύστημα Linux / GNU πολλαπλασιάζονται και αποκτούν ιδιότητες αντίστοιχες με κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα όπως είναι τα Windows. Πολλές φορές μάλιστα παρουσιάζουν και πιο προχωρημένες λειτουργίες αλλά υστερούν σε ευχρηστία ενώ απαιτούν και κάποιο επίπεδο γνώσεων για να εγκατασταθούν και συντηρηθούν. Δημοφιλείς εκδόσεις εκείνη την εποχή ήταν το Linux Mint και το Fedora που καταφέρνουν να κερδίσουν τις καρδιές ενός μικρού ποσοστού χρηστών. Να σημειωθεί όμως πως οι διάφορες εκδόσεις του Linux βρίσκονται στην πλειοψηφία των Web Server. Τα λειτουργικά που βασίζονται στον πυρήνα του Linux δίνουν την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερο λογισμικό και να απεγκλωβιστεί από την αναγκαστική επιλογή των Windows ή των ακριβότερων συστημάτων με Mac Os.

Οι εφαρμογές Office και Photoshop

Στις εφαρμογές γραφείου υπάρχει μια σχετική στασιμότητα αλλά και ωριμότητα. Για παράδειγμα μετά το Office 98 η Microsoft φέρνει στην αγορά το Office 2003 μια αναθεωρημένη έκδοση για το περιβάλλον XP που αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες εκδόσεις του γνωστού πακέτου στην αρχή της δεκαετίας. To Office εκείνη την εποχή είχε 400 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Εικόνα από το Microsoft Word 2003

Στιγμιότυπο από την εφαρμογή Ecxel του Office 2003

Πιο εντυπωσιακή εξέλιξη έχουν οι εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και βίντεο οι οποίες εκμεταλλεύονται την έκρηξη της επεξεργαστικής ισχύς, στους επεξεργαστές και στις κάρτες γραφικών αλλά και στην ψηφιοποίηση των εικόνων. Η γνωστή σε όλους εφαρμογή Photoshop έγινε το στάνταρ στο χώρο της επεξεργασίας εικόνας και αποτελούσε ένα πραγματικό πολυεργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες. Οι εκδόσεις που άφησαν το στίγμα τους στην δεκαετία είναι το Photoshop 7 το Μάρτιο του 2002 και οι εκδόσεις Photoshop CS με CS4 που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2003 και 2008.

Η οθόνη εκκίνησης από το Photoshop 7 της Adobe

Στο χώρο της επεξεργασίας Video η εφαρμογή Premiere της Adobe, το Final Cut της Apple και άλλες εφαρμογές έδωσαν ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία λογισμικού.

Στιγμιότυπο από το πρόγραμμα επεξεργασίας Video Final Cut Studio